Genieten van de kleine dingen
Blijf op de hoogte en volg Eva
14 September 2012 | Nederland, Hoofddorp
Een tros bananen kopen, een blikje cola, een waterijsje, een heerlijk bak rijst me saus. Ik geniet er van, intens. Het genieten wat ik niet doe in Nederland, van de kleine dingen. In Nederland is er niet de tijd voor om te genieten van de kleine dingen.
Als ik thuis kom hier op de compound, mijn broertjes en zusjes die blij zijn dat ik er ben. Mijn moeder die een grote glimlach op haar gezicht krijgt en mij groet in de lokale taal. En altijd als ik thuis kom krijg ik meteen te eten en moet ik vooral gaan rusten, niet werken.
Het is mooi om te zien dat hier in Ghana eten en rusten het belangrijkste is. De twee aspecten die in Nederland qua tijdgebrek soms gespaard moeten blijven.
Ik geniet er van als ik thuis kom en de geit ga voeren met mais, de geit staat te springen en trekt ongeveer de boom omver. Gretig eet hij het mais uit mijn hand, super lief. Ik geniet van alle dieren die hier rond lopen, de geiten, baby geitjes, kippen en kuikens. Alleen de muggen zijn dan wat minder. Gister was er een kuiken mijn hutje ingerend. Doodsbang rende hij door mijn kamer, vol in paniek. Ik wist het dier te vangen en weer naar buiten te brengen, snel rende hij weer naar zijn moeder. Zo schattig om te zien.
Geduld, geduld had ik al aardig in Nederland, maar hier wordt het nog meer op de proef gesteld. Al een week doet de stroom het niet, ja jammer.. Maar je kan wel op je kop staan en moeilijk doen, alleen heb ik mijzelf ermee. Ze zullen het niet sneller gaan maken.
De gedurende dag door heb ik ups en down. Ik maak mooie en bijzondere dingen mee, maar soms ook dingen die ik nog nooit mee heb gemaakt, en niet goed zijn. Bijvoorbeeld hoe ze in het ziekenhuis soms te werk gaan of hoe ze met kinderen omgaan. Het enige wat ik er aan kan doen ik tegen mijzelf zeggen; dit is hun cultuur, hun gewenning. Al jaren, eeuwen gaan de mensen hier zo met elkaar om.
Waar ik nog bijna het meeste van geniet is... De mooie volle sterre hemel elke avond, prachtig. Zo veel sterren, en heel helder. Mijn Ghaneze moeder leert mij ondertussen de lokale taal en ligt constant helemaal dubbel gevouwen van het lachen wanneer ik het probeer na te praten.
14 September 2012 - 19:34
Pap En Mam:
Ja schat.... Het geluk zit 'm in de kleine dingen....houd dit vast als je terug bent in Nederland :) ... We zijn trots op je !!!! xxxxxx pap en mam -
14 September 2012 - 20:38
Jeanette:
Mooi. -
14 September 2012 - 20:51
Carl :
vanavond kijken we naar de sterren op hetzelfde moment ok? en zwaaien we even
doei
José Carl Adrián -
14 September 2012 - 21:04
Petra:
Leuk om te lezen! Dat kleine kuiken, haha! -
15 September 2012 - 11:21
Ella:
Zo ik ben weer bij...wat heb je een hoop meegemaakt Eva...echt leuk om te lezen.
Bye!
Ella -
17 September 2012 - 16:13
Ghanamattie:
Liefste Eef,
Ik ben zo blij dat jij ook hier in Ghananananana bent! Heldin in nood. Always. Bel me als je me nodig hebt (just like I do haha) dikke kus!